Powiatowy konkurs kulinarny – „Zdrowie na talerzu”

Konkurs organizowany jest w dwóch etapach i bierze w nim udział 2 – osobowy zespół uczniów z jednej szkoły. Nas reprezentowały dziewczęta z kl. VIIc – Wiktoria Korzeniec i Karolina Turchyn . W I etapie miały za zadanie skomponować przepis na zdrowe danie zasadnicze na bazie mięsa z kurczaka oraz deseru na bazie jabłek , podając proporcje dla 4 porcji, zawartość odżywczą i kaloryczną. Do II etapu awansowali najlepsi – nasze dziewczęta znalazły się w gronie sześciu zespołów z naszego powiatu. II etap to już prawdziwy Master Chef – czyli wykonanie przepisu w praktyce w 4 porcjach, w ciągu 1h 45 min. Gotowanie odbywało się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Jury oceniało oryginalność przepisów, walory smakowe, zawartość składników odżywczych i kalorycznych, sposób podania i prezencję. Wprawdzie dziewczęta nie znalazły się w ścisłej trójce, to sam awans do finału naszych debiutantek był ogromnym wyróżnieniem. Myślę, że zdobyte doświadczenie zaowocuje w przyszłym roku, bo już zapowiedziały swój udział w kolejnej edycji. Gratulujemy !