Zdrowie na talerzu

 

KONKURS „ZDROWIE NA TALERZU”

W ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego pt. „TRZYMAJ FORMĘ” odbyła się czwarta edycja powiatowego konkursu kulinarnego pt. ”ZDROWIE NA TALERZU”. Uczestnikami byli uczniowie szkół podstawowych. Na etapie szkolnym dzieci przygotowały przepis na pełnowartościowe II śniadanie. Komisja konkursowa wybrała 10 najlepszych prac, w tym jedną z naszej szkoły.

Finał konkursu odbył się 26 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie.

Szkołę Podstawową nr 13 reprezentowały uczennice klasy IV b –

 Magdalena Jamska i Wiktoria Michalska.

Ich II śniadanie nosiło tytuł „ Morska przygoda”, składało się z kanapki w kształcie rybki  oraz z  łódeczki z pomidora z twarożkiem, a  wszystko „pływało” w falach z  octu balsamicznego. Proponowana była również herbata z kwiatem malwy.

Oficjalne rozstrzygnięcie konkursu odbyło się dnia 10 kwietnia w Sali Sesyjnej w Urzędzie Miejskim.  Dziewczynki z naszej szkoły zdobyły II miejsce.

2 (2)  2 (1)   4 (2)

Kanapka w kształcie rybki – z razowego chleba ze słoneczkiem z szynką, ogórkiem, rzodkiewką i oliwką

Łódeczka – z pomidora z twarożkiem  na sałacie z jogurtem i kiełkami

2   010